Beyond Borders: Een Beginnershandleiding voor CETA en de dynamische invloed op wereldwijde handel

Home.Canada.Beyond Borders: Een Beginnershandleiding voor CETA en de dynamische invloed op wereldwijde handel
2sep

CETA

In de kleurrijke wereld van globale handel zien we bijzondere afspraken ontstaan. Deze vormen nieuwe lijnen van internationale samenwerking.

De Comprehensive Economic and Trade Agreement, ook wel de CETA genoemd, neemt een prominente plaats in op dit gebied.

Zoals het acroniem al aangeeft, is CETA een veelomvattend pact, een economisch initiatief en een handelsovereenkomst die de dynamiek tussen twee belangrijke spelers – Canada en de Europese Unie en haar lidstaten – een nieuwe vorm heeft gegeven.

Hoewel CETA niet direct invloed heeft op de Verenigde Staten, kan het indirecte effecten hebben op Amerikaanse bedrijven.

  • Amerikaanse bedrijven die actief zijn in Canada kunnen mogelijk profiteren van een gemakkelijkere toegang tot de Europese markt via hun Canadese dochterondernemingen.

  • Omgekeerd kunnen Amerikaanse firma’s mogelijk meer concurrentie ondervinden op de Canadese markt vanuit Europese bedrijven die nu kunnen genieten van voorkeurstoegang.

  • Het akkoord zou potentieel als model kunnen dienen voor toekomstige handelsbesprekingen waarbij de VS, EU of Canada betrokken zijn.

Wat is CETA?

Canada, de Europese Unie en haar lidstaten hebben actief een monumentale vrijhandelsovereenkomst ondertekend die bekend staat als de Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA).

CETA is meer dan slechts een ondertekend document. Het is een strategische alliantie die actief streeft naar het elimineren van barrières, het bevorderen van samenwerking en het handhaven van gedeelde waarden tussen deze twee actieve economische grootmachten. 

De impact reikt verder dan het verlagen van tarieven en gaat in op de complexiteit van niet-tarifaire barrières zoals regelgeving en normen. Daardoor is het een van de meest uitgebreide en ambitieus actieve overeenkomsten. 

Het Versterken van Bedrijfsstrategieën Door Handel, Diensten en Innovatie 

Handel in Goederen: 

De actieve invloed van CETA op de handel in goederen is ronduit revolutionair. De overeenkomst elimineert actief tarieven en vermindert aanzienlijk de barrières in vrijwel alle sectoren van de handel tussen Canada en de EU. 

Opmerkelijk is dat slechts 25% van de EU-tarieflijnen op Canadese goederen vóór CETA daadwerkelijk genoten van een belastingvrije status. Met de actieve implementatie van CETA zijn maar liefst 98% van de EU-tarieflijnen nu belastingvrij voor Canadese goederen. 

Deze monumentale verschuiving stroomlijnt niet alleen de stroom van goederen, maar verbetert ook actief de concurrentiepositie en toegankelijkheid van Canadese producten op de uitgestrekte Europese markt. 

We verkennen CETA grondig en ontdekken hoe dit verdrag de handel verandert. We bekijken de belangrijkste punten, de gevolgen voor de handel, en wat het kan betekenen voor de toekomst.

CETA is meer dan een overeenkomst; het is een levendig getuigenis van de samenwerkingsgeest en de gedeelde visie van twee entiteiten die actief streven naar het creëren van een robuust, inclusief en welvarend mondiaal economisch landschap.
Handel is niet alleen een transactie, maar een actieve transformerende kracht die de toekomst vormgeeft. 

CETA geeft bedrijven een duidelijk kostenvoordeel, waardoor ze hun vermogen om concurrerende prijzen aan te bieden, verfijnen. Nu tarieven naar de achtergrond verdwijnen, bevinden bedrijven zich met een uitgebreider marktaandeel. Dit zorgt voor marktdiversificatie en groeipotentieel. 
Doordat deze handelsbarrières verdwijnen kunnen bedrijven wereldwijd succes nastreven. 

Diensten en Investeringen als Hoofdthema’s van Uitbreiding: 

CETA opent nieuwe deuren voor dienstverlenende bedrijven die internationaal willen groeien. De overeenkomst biedt concrete voordelen:

  • Investeringsmogelijkheden
    CETA stimuleert grensoverschrijdende investeringen, waardoor bedrijven makkelijker voet aan de grond krijgen in nieuwe markten.
  • Uitwisseling van kennis
    De overeenkomst vergemakkelijkt de uitwisseling van vaardigheden en expertise tussen landen, wat nieuwe kansen creëert voor dienstverleners.
  • Gestroomlijnde processen
    Door betere samenwerking op het gebied van regelgeving ontstaat er een voorspelbaardere zakelijke omgeving. Dit stelt bedrijven in staat om effectievere strategieën te ontwikkelen. Deze aspecten van CETA zorgen samen voor een gunstig klimaat waarin dienstverlenende bedrijven kunnen floreren en hun internationale aanwezigheid kunnen versterken.

Overheidsaanbesteding en de Ouverture van Innovatie:

CETA vereenvoudigt internationale handel op twee belangrijke gebieden:

  • Toegang tot overheidsaanbestedingen
    Het verdrag maakt het eenvoudiger voor bedrijven om mee te dingen naar overheidsopdrachten in de EU en Canada. Dit opent nieuwe marktkansen.
  • Gestroomlijnde regelgeving
    CETA harmoniseert veel regels, waardoor bedrijven makkelijker kunnen voldoen aan internationale standaarden. Dit bevordert innovatie en concurrentievermogen. Door deze verbeteringen kunnen bedrijven zich beter positioneren op de wereldmarkt en hun expertise tonen in een breder speelveld.
Voordelen van CETA: 
CETA biedt concrete voordelen voor bedrijven die internationaal zaken willen doen: 
Kostenbesparingen
  • Verlaging of afschaffing van tarieven
  • Directe kostenbesparing bij internationale transacties
Efficiëntere handel
  • Vereenvoudiging van grensoverschrijdende processen
  • Vermindering van operationele obstakels
Groeikansen
  • Betere toegang tot internationale markten
  • Mogelijkheden om marktaandeel te vergroten

Door deze voordelen kunnen bedrijven hun internationale activiteiten uitbreiden en hun concurrentiepositie versterken. CETA creëert zo een gunstig klimaat voor bedrijven om actief deel te nemen aan de wereldwijde economie.

Verbeterde markttoegang door CETA

CETA biedt bedrijven nieuwe kansen door handelsbarrières te verminderen:
Tariefverlaging
CETA verlaagt actief invoertarieven, waardoor producten goedkoper en concurrerender worden op elkaars markten.
Nieuwe afzetmarkten
Bedrijven kunnen nu eenvoudiger nieuwe consumentengroepen bereiken buiten hun thuismarkt. Strategische voordelen
De verbeterde markttoegang biedt bedrijven mogelijkheden om:

  • Hun klantenbestand te uit te breiden
  • Risico’s te spreiden over verschillende markten
  • Beter bestand te zijn tegen veranderende marktomstandigheden

Door deze voordelen kunnen bedrijven hun internationale concurrentiepositie versterken en duurzame groei realiseren.

Innovatie Bevorderen Door Bescherming van Intellectueel Eigendom: 

CETA bevordert actief innovatie door robuuste maatregelen in te voeren ter bescherming van intellectueel eigendom. Bedrijven krijgen de mogelijkheid om met vertrouwen te investeren in onderzoek en ontwikkeling, wetende dat de overeenkomst hun intellectuele eigendommen beschermt.  Deze proactieve benadering van intellectueel eigendom stimuleert innovatie binnen de nationale grenzen en positioneert bedrijven om te concurreren en te gedijen op de wereldmarkt. 

Duurzame en Inclusieve Handelspraktijken: 

CETA bevordert actief duurzame en inclusieve handelspraktijken. Met de nadruk op milieu- en arbeidsnormen kunnen bedrijven hun activiteiten afstemmen op principes die resoneren met de verwachtingen van de moderne consument. Deze proactieve houding verbetert de reputatie van een bedrijf en opent deuren naar markten die ethische en duurzame bedrijfspraktijken waarderen. 

Impact van CETA op handelsrelaties tussen Canada en de EU

Eliminatie van Tarieven:

CETA heeft in 2017 snel 98% van de tarieven tussen Canada en de EU geëlimineerd. Deze actieve vermindering van tarieven vereenvoudigt grensoverschrijdende transacties en geeft direct een impuls aan de handelsrelaties.

Aanpak van Niet-Tarifaire Barrières:

CETA gaat verder dan tarieven en adresseert actief niet-tarifaire barrières zoals regelgeving en normen. Deze alomvattende aanpak creëert een kader voor transparante en eerlijke handelspraktijken.

Regels van Oorsprong, Douane, en Handelsfacilitatie:

De overeenkomst stelt duidelijke richtlijnen vast voor regels van oorsprong, waardoor producten preferentiële behandeling krijgen. Douane- en handelsfacilitatiemaatregelen vereenvoudigen verder procedures en bevorderen efficiëntie in grensoverschrijdende handel.

Bevordering van Handel in Diensten:

CETA bevordert actief handel in diensten, biedt een stevig fundament voor grensoverschrijdende samenwerking. Dienstverleners profiteren van een gestroomlijnd kader, wat de uitwisseling van vaardigheden en expertise vergemakkelijkt.

Kansen in Overheidsopdrachten:

De overeenkomst vereenvoudigt procedures voor overheidsopdrachten, waarbij bedrijven een platform krijgen om openbare contracten veilig te stellen. Bedrijven die in lijn zijn met CETA’s regelgevingskaders kunnen zich profileren als flexibel en innovatief op wereldniveau.

Bevordering van Investeringen:

CETA bevordert actief grensoverschrijdende investeringen, waardoor bedrijven kansen krijgen om wereldwijd aanwezig te zijn. Regulerende samenwerking binnen de overeenkomst biedt een voorspelbare omgeving voor strategische investeringsplanning.

Arbeids- en Milieubepalingen:

CETA omvat bepalingen op het gebied van arbeid en milieu, waardoor een gebalanceerde en duurzame aanpak van economische samenwerking wordt gewaarborgd. Het afstemmen van operaties op deze normen verbetert de reputatie van een bedrijf en sluit aan bij hedendaagse consumentenverwachtingen.

Verlaagde Tarieven, Verbeterde Toegang tot Markten:

Bedrijven profiteren van verlaagde tarieven, wat een duidelijk kostenvoordeel oplevert in internationale handel. Verbeterde toegang tot de Canadese markt wordt een strategische hefboom voor bedrijven die hun consumentenbereik willen verbreden.

Markttransparantie en Stabiliteit:

CETA bevordert actief markttransparantie en stabiliteit, waardoor een voorspelbare zakelijke omgeving ontstaat. Deze stabiliteit verhoogt de veerkracht van bedrijven in het licht van veranderende marktdynamiek.

Versterking van de Wereldeconomie:

De impact van CETA strekt zich uit voorbij bilaterale relaties en draagt bij aan de versterking van de wereldeconomie. Als een transformerende kracht positioneert CETA Canada en de EU als cruciale spelers op de internationale markt, waardoor economische groei en innovatie worden gestimuleerd.

Een Gereedschapskist voor Bedrijfsgroei:

In het rijke weefsel van CETA kunnen bedrijven van alle groottes en sectoren een gereedschapskist vinden die grenzen overstijgt en hen voortstuwt naar ongekende groei. Of je nu een start-up bent die nieuwe markten verkent, een gevestigde onderneming die supply chains optimaliseert, of een dienstverlener die streeft naar een wereldwijde aanwezigheid, CETA wordt een partituur die je reis leidt. Door actief inzicht te krijgen en zich te richten op de voordelen die CETA biedt, rijden bedrijven niet alleen op de golf van internationale handel; ze worden dirigenten, die hun succes orkestreren in de wereldarena.

CETA is niet zomaar een overeenkomst, maar biedt enorme kansen. Bedrijven  kunnen uitdagingen omzetten in samenwerkingen, waardoor ze profiteren van CETA en actief bijdragen aan de bloeiende en gedeelde welvaart op het wereldtoneel.

Klaar om de kansen die CETA biedt, te grijpen?

Van Holland Group is jouw zakelijke partner in internationale bedrijfsontwikkeling. Of je nu een ondernemer bent die producten/diensten naar Canada wilt exporteren of zakelijke kansen zoekt, wij helpen je met uitgebreid marktonderzoek en begeleiding.

Plan een afspraak met Edward Verweij voor persoonlijke begeleiding op basis van jouw bedrijfsbehoeften.  

Tags:
Webredactie

Het team van de Van Holland Group helpt ondernemers, die hun producten of diensten willen verkopen in de Verenigde Staten. Met onze kantoren in Baarn NL, Miami & Cape Coral Florida en Houston Texas in Amerika plus een HUB netwerk in alle 50 staten zijn wij de No1 USA Specialist. - Onderzoek - Exportadvies - Inc Registreren - Begeleiding - We helpen je van A tot Z. Van de eerste marktverkenning, partner-search, company formation tot het opzetten van een complete sales- & marketing organisatie.

Aankomende evenementen

EMPOWERING INTERNATIONAL ENTREPRENEURS

Disclaimer: We geven geen juridisch advies en dit is ook geen juridisch document. Raadpleeg een advocaat om meer te weten te komen over de specifieke wettelijke vereisten per staat en land.

Scroll to top